010 - 76 00 840

24/7 Emergency Phone

Wortelkanaal behandelingen

Wortelkanaal behandelingen

Het wortelkanaal kan door bijvoorbeeld (diepe) tandbederf, barst of trauma ontstoken raken of afsterven. Hierdoor ontstaan er problemen aan het gebit en het kaakbot rondom de wortel. Een ontstoken kanaal of zenuw is dus een gevaar voor de tand of kies en moet snel worden behandeld.

Als het kanaal eenmaal ontstoken of afgestorven is, kan er, bij uitblijven van een behandeling, aan het uiteinde van de tandwortel in het kaakbeen pus worden gevormd, waardoor er een abces ontstaat. Het abces kan het botweefsel rond de tand of kies aantasten en pijn veroorzaken.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Wanneer er gevoeligheid optreedt bij het drinken van warme of koude dranken, kan dit een eerste signaal zijn dat er een ontsteking gaande is. Als er een ontsteking van de zenuw is, dan kan de zenuw uiteindelijk afsterven en de ontstane bacteriën kunnen een ontsteking van het kaakbot veroorzaken. De tand of kies zal in dit geval wat hoog aanvoelen en pijnlijk zijn bij het aanraken. Naast de hevige pijnklachten kunnen ook zwellingen (in de mond of in het gelaat) en/of koorts ontstaan.

De tandarts zal in zijn consult e.e.a. onderzoeken en vaststellen of er een (wortelkanaal)behandeling voor nodig is.

Hoe wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd?

Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit een aantal stappen:

Om te beginnen wordt er een plaatselijke verdoving gegeven en een opening gemaakt;
Het wortelkanaal wordt geheel gereinigd, gevijld, gespoeld en verwijd;
Het wortelkanaal wordt met een bacteriedodend materiaal en speciaal cement opgevuld. Soms wordt ter versteviging een glasvezelstift in het wortelkanaal geplaatst;
Tenslotte wordt de kies met een vulling opgebouwd, waarbij na een evaluatietijd over het algemeen een kroon wordt vervaardigd.

Hoe lang gaat de behandelde tand of kies mee?

Door middel van een goede verzorging kan behandeld tand of kies levenslang meegaan. Aangezien tandbederf altijd kan optreden, zijn een goede mondhygiëne en regelmatige controles van wezenlijk belang om verdere problemen te voorkomen. De tand of kies is na de behandeling wel kwetsbaar voor breuken en moet daardoor vaak op termijn voorzien worden van een kroon.

Word direct patiënt!

Tandartsenpraktijk BestDent is een moderne praktijk, centraal gelegen in de wijk Nieuwland in Schiedam, met maar één doel: u de beste mondzorg bieden! Mocht u geïnteresseerd zijn om patiënt bij ons te worden, dan kunt u zich inschrijven via de website.

Word nu patient

Tandartsenpraktijk Bestdent verleent in de regio Schiedam tandheelkundige spoeddienst voor pijnklachten en ongevallen. Bel ons direct voor een afspraak: 010 – 76 00 840.

VRAGEN OF EEN AFSPRAAK MAKEN?

Openingstijden

  • Dag Tijden
  • Maandag 09:30 - 19:00
  • Dinsdag 09:30 - 17:00
  • Woensdag 09:30 - 17:00
  • Donderdag 09:00 - 17:00
  • Vrijdag 09:00 - 17:00
  • Zaterdag 09:00 - 17:00

    (om de week)

5/5

Patient Testimonials

Scroll to Top